İşletmemiz Tokat'ın Erbaa ilçesinde her türlü inşaat tuğla ihtiyaçlarını tedarik eden yerel bir firmadır.
Firmamız Kategori- II, Sistem 4 üzerinden üretim yapmaktadır. CE işaretine ait belgemizde firma beyanımız bulunmaktadır. CE belgemizi ve kullanım talimatını, ürün sevkiyatı sırasında isteyiniz. İrsaliyede belirtilen ürün adedini, kamyonda toplu olarak gelen ürün adedi ile kontrol ediniz.
İşletmemizde, sevkiyat sırasında tuğlanın hasar görmemesi amacıyla gerekli kontroller ilgili talimatlarımıza göre yapılmaktadır. Nakliye sırasında en altta kalan tuğlalarda oluşan baskı (basınç) nedeniyle kırılma ve çatlamalar oluşabilmektedir. Kırık, çatlak vb. tuğlaları kesinlikle kullanmayınız. Tuğlanın indirilmesi sırasında, tuğlaları yüksekten gelişigüzel atmayınız. Bu tür uygulamalar sonucu hasar gören tuğlalardan dolayı üretici firma sorumlu tutulamaz.
Tuğlaları mümkün olduğunca hava şartlarından koruyunuz. Üzerlerini naylonla örtünüz; çamurlanmalarını, kar, toz ve nem almalarını engelleyiniz. İnşaatta, çamurlanan tuğlaları suyla yıkamadan kullanmayınız. Tuğlaları, su emmesinden dolayı açık şekilde bırakmayınız.
Duvarın ısı yalıtımı veriminin düşmemesi için yatay derzleri mümkün olduğunca ince tutunuz. Düşey delikli tuğlaları direksiz ve kolonsuz binalarda kesinlikle kullanmayınız. Tuğlaların harçla kaplanacak yüzeyini tozdan arındırınız ve nemlendiriniz. Üzerinde çamur, yağ vb. kirler olan tuğla harcı tutmayacağı için bu tür tuğlaları kullanım dışı bırakınız. Düşey delikli tuğlaların boşluklarını kesinlikle harç ile doldurmayınız. Hazırlanan harcın çok akıcı olmamasına özen gösteriniz.
Örgü esnasında tuğla örme kurallarına uyunuz. Tüm delikli tip tuğlalarımız ancak 950 C sıcaklığa maksimum 4 saat dayanabilmektedir.Tuğlaları, bunun üzerine ısıya maruz kalabilecek fırın vb. bölümlerde kullanmayınız. Yatay delikli olarak üretilen tuğlaları amacı dışında ve düşey delikli tuğla gibi kullanmayınız. Duvar uygulaması yaparken, düşey derzler üst üste gelmeyecek şekilde duvar boyunca yarımşar atlayarak ve şaşırtmalı örünüz. Bu husus, maksimum duvar dayanımı açısından çok önemlidir.
Tuğla ve kiremit kullanımı insanoğlunun oluşumu kadar eskiye dayanmaktadır. İlk tuğla veya kiremit üretim tesisi belki de insanlar tarafından yapılan ilk evdir diyebiliriz. Bu evler özellikle nehir kıyılarında ve deltalarda yer alan yerleşim bölgelerinde, kurutulmuş kil, yapılacak evlerin yanında oluşturulan basit bir üretim düzeneği ile gerçekleştirilmiştir.
Mezopotamya bölgesinde Dicle ve Fırat nehirleri kıyısında yapılan kazılarda bulunan pişmemiş kil tabletler MÖ 13. yüzyılı, tam 15 bin yıl önceyi göstermektedir. Pişmiş tuğlanın endüstriyel anlamda ilk üretimi ise MÖ 4. yy’a Babil Kulesi yapımı’na denk düşmektedir. Tarihçiler bu kulede 85 Milyon adet tuğla kullanıldığını hesap etmişlerdir. Bu gün bu rakamda tuğlayı ancak 5-6 gelişmiş teknolojili fabrikanın bir yıllık çalışmaları ile üretebildiğini düşünürsek, burada yapılan üretimin gerçekten de teknolojik açıdan değer taşıdığını kabul etmek gerekir.
Anadoluda Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin vazgeçilmez bir parçası olan tuğla ve kiremit Osmanlıların standartları ile Anadolu’ya has bir mimari tarz oluşturmuştur. Kiremitlerin daha küçük, tuğla boyutlarının ise daha büyük tutulduğu Osmanlılar döneminde ilk standartlar uygulanmaya başlanmıştır. O dönemde standart dışı üretim veya bunların inşaatlarda kullanımı yasaklanmış, bu konuda önemli cezalar öngörülmüştür. Hatta inşaatlarda bina katları ve modelleri konusunda bile standart uygulamalar bu dönemde getirilmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra yabancı girişimciler sayesinde Marmara ve Ege bölgelerinde tuğla ve kiremit üretim tesisleri yapılmaya başlanmış, ilerleyen dönemde yerli girişimciler sayesinde sektörde gelişim süreci yakalanmış ve önce ithal makinelerle yapılan tesisler yerini yerli makinelere bırakmıştır. Ancak bu oluşum çok geç gerçekleşmiş olup belki de sektörün Avrupa şartlarına göre daha az modernize olmasının bir nedenidir.
1700’lü yıllarda sektörde ilk devrim sayılan bu makineleşmenin ardından 1800’lü yıllarda helezonlu şekillendirme preslerinin gelişimi ile delikli ve daha hafif tuğla üretimi gündeme gelmiş, bu da daha az hammadde ve daha az enerji ile daha fazla üretimin yapılmasını sağlamıştır. Daha sonraları Hoffman ve Tünel tip fırınların devreye girmesi ile de büyük bir atılım yaşanmış, üretimler artmış, tuğla ve kiremit çok daha kolay üretilen ve ucuz bir yapı malzemesi haline gelmiş ve kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.
Kiremit işletmesinde de kullanılan ham madde kildir. Kiremitin temel ham maddesi olarak bilinen killer genellikle doğada saf halde bulunmamaktadır. Killerin kiremit üretimine olan uygunlukları, mineralojik karakterlerine ve içerdikleri safsızlıkların cinsine ve miktarına büyük ölçüde bağlıdır.
Ham madde seçiminin doğru yapılması, istenen özelliklere sahip bir nihai ürünün elde edilmesi için gereklidir. Kiremit üretiminde teknolojinin arkasında kalmamak ve Avrupa ülkelerindeki kiremit üreticilerinin kalitesini ve çeşitliliğini yakalayabilmek için araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılması şarttır. Kiremit üretimindeki hataların azaltılması ve çözümlerinin kısa zamanda bulunabilmesi için killerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Böylece üretim esnasındaki süreçlerde müdahaleler daha kolay olacaktır.
Hazırlanan kompozisyondan yaş kiremit üretim safhası için gerekli çamur elde etmek için ham madde değirmenlerde mikronize öğütülür ki bu diğer firmalara göre değerlendirildiğinde gözle bile fark edilebilir bir yüzey düzgünlüğüne sahip olmasını ve yüzeyinde kesinlikle kireç patlaklarına rastlanmamasını sağlamaktadır. Değirmenlerden çıkan ham maddenin rutubeti yaklaşık % 7–8 civarındadır. Daha sonra bu rutubetteki ham madde mikserlerde % 22–22,5 rutubete gelinceye kadarhomojen bir şekilde karıştırılır.
Tünel kurutmadaki kiremitler doğal gaz ile kurutulmaktadır. Bu sayede fabrika yaz kış çalışmaktadır. Bazı eski teknolojiye sahip firmalarda kurutma işlemi dış ortamda havanın sıcaklığı ile kurutulduğu için sadece yaz aylarında üretim yapılmaktadır. Tünel kurutmanın avantajı, kurutma içindeki tüm kiremitlerin aynı sıcaklık ve rutubet eğrisinde kurutulmalarıdır. Böylece farklı rutubet ve sıcaklık eğrilerinin neden olduğu verimsiz kurutmalardan kurtularak hem kurutma çıkış fireleri azaltılmakta ve hemde daha kaliteli kiremitler üretilmektedir.
Ön ısıtmadan çıkan kiremitler, tünel fırına verilir. 107 m uzunluğunda 6 adet yan brülörü olan, soğutmaları olan tipik bir tünel fırındır, doğal gaz ile çalışır. Bu fırın sayesinde vagon üstündeki tüm ürünler aynı sıcaklığı gördükleri için hep aynı renkte ürünler üretilir. Birbirinden farklı açıklı koyulu ürünler elde edilmez. Fırında max. çıktığı sıcaklık 900 °C–920 °C arasındadır. Bu sıcaklığa çıkılmalıdır ki kilin bünyesindeki mineraller birbirleriyle bağ yaparak yapıya mukavemet kazandırabilsin. Hem de kiremitin kırmızı rengi ortaya çıkabilsin.
Hazırlanıyor...
© 2023 Erbaa Tuğla Fabrikası. Tüm Hakları Saklıdır. Design by
Çerezler, içeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sağlamak ve trafiğimizi analiz etmek için kullanılmaktadır. Web sitemizde kaldığınız sürece çerez politikamızı kabul ettiğinizi taahhüt etmiş sayılırsınız.